گروه معارف: عضو پژوهشگاه باقرالعلوم(ع) با اشاره به نيازجامعه به بهرهبرداري از درسهاي عاشورا براي درك مديريت بحران، تعهد و آيندهنگري را شاه كليد مواجهه با بحران دانست و گفت: مهمترين ويژگي مديريت اسلامي آينده نگري و اعتماد به قدرت الهي است.
حجتالاسلام دكتر ابوالفضل ساجدي، عضو هيات علمي موسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني (ره) در گفتگو با خبرنگار شبستان به تشريح جنبههاي ناگفته حركت سياسي الهي سيدالشهدا (ع) كه لازمه مديريت اسلامي و نشات گرفته از اسلام است پرداخت و جامعه امروز را نيازمند استفاده از درسها و عبرتهاي عاشورا براي درك چگونگي مديريت بحران دانست و گفت: دولت اسلامي به دليل رويارويي با افكار و گرايشهاي مختلف و به ويژه منافع گسترده قدرتهاي بزرگ جهاني به طور حتم در شرايط بحراني فراواني قرار ميگيرد و جامعه ما به دليل حركت نويي كه در جهان آغاز كرده و همواره با چالشهاي دروني و بيروني مواجه بوده است بايد بيش از پيش به اين مهم توجه داشته باشند كه عامل مقابله با بحرانها الگوبرداري از درسها و عبرتهاي عاشورا است.
وي توكل و اعتماد به نفس امام حسين (ع) را عامل موفقيت ايشان در مديريت بحران عنوان كرد و اظهار داشت: مساله توكل و اعتماد مسئولان به خدا در اهدافشان زمينه مواجهه خردمندانه با بحران توسط آنها را فراهم مي كند. وجود روحيهاي مستحكم و گره خورده با ذات الهي هرگز چنين معضلي را ايجاد نميكند و امام حسين (ع) در اين زمينه بهترين الگو براي دولتمردان جامعه اسلامي هستند.
استاد فلسفه دين و غرب شناسي حوزه علميه قم حفظ تناسب دوسويه ميان تعهد و آيندهنگري را از ديگر ويژگيهاي امام حسين (ع) براي مواجهه با بحران هاي آن دوران دانست و افزود: امام حسين (ع) حقيقتاً راه تعبد را در پيش گرفته بودند به آنچه كه خداوند بر ايشان مقدر كرده بود، راضي بودند و همزمان با حفظ تعبد در تمامي ابعاد زندگي به معناي واقعي آيندهنگر بودند و اين بدان معنا بود كه حضرت شهادت را پايان كار نميدانستند بلكه آينده را نيز در نظر قرار داشتند و حركت در مسير شهادت را براي بهرهبرداري حداكثري از اين موقعيت براي جامعه اسلامي مي دانستند.
وي تاكيد كرد: وظيفه مديران جامعه اسلامي است تا با الگوبرداري از اين ويژگي حركت سيدالشهدا (ع) علاوه بر تعبد، آيندهنگري را مورد غفلت قرار ندهند و مديراني باشند كه ثمره كارشنان در درازمدت موردتوجه قرار گيرد.
عضو پژوهشگاه باقرالعلوم (ع) سعه صدر را ابزار ضروري در مديريت بحران خواند و ابراز داشت: امام حسين (ع) در بدترين شرايط در مقابل ياران، كساني كه نسبت به اسلام نگرش مثبتي نداشتند و كساني كه مايل به عقبنشيني بودند با سعه صدر برخورد ميكردند از اين رو مديران جامعه اسلامي بايد از اين ويژگي حضرت درس بگيرند چرا كه مدير در مواجهه با شرايط مختلف ممكن است از برخورد منطقي خارج شود و احساسات، وي را از ادامه مسير صحيح بازدارد.
عضو مركز مشاوره حوزه علميه قم از اكتفا به ابزار و امكانات موجود بعنوان يكي ديگر از جنبههاي ناگفته حركت سياسي الهي به امام حسين (ع) كه لازمه مديريت اسلامي است، ياد كرد و گفت: امام حسين (ع) در نظام مديريتي خويشي به حداقل امكانات اكتفا ميكردند و كمبود امكانات ايشان را از مسر بازنميداشت اين در حالي است كه در شرايط كنوني برخي مديران بجاي تكيه بر تلاش و توكل به ابزار و امكانات اطرافشان اتكا دارند از اين رو براي استفاده از مديريت حضرت در شرايط گوناگون وظيفه مديران جامعه اسلامي است كه بدون وابستگي به ابزارهاي بيروني براي رسيدن به اهداف نظام با تلاش و اطمينان بر خدا گام بردارند.
وي عزتمداري را پيام اصلي واقعه عاشورا دانست و با اشاره به تاكيدات خداوند و ائمه (ع) در مورد عزت مداري و حفظ عزت در آيات و روايات متعدد، اظهار داشت: امام صادق (ع) خطاب به مومنين ميفرمايند كه خداوند كار مومن را به خودش واگذار كرده و نميخواهد كه او به ذلت بيفتد. اين روايات و نمونههاي متعددي از آن گوياي توجه خدا و دين اسلام به حفظ عزت اسلامي و ايماني است از اين رو عزت مداري مهمترين نكتهايست كه ميتوان از بطن واقعه عاشورا استخراج و براي تقويت پايههاي نظام اسلامي بكار برد.
حجتالاسلام ساجدي تاكيد كرد: امروز نيز جامعه اسلامي با الهام از واقعه عاشورا بايد به سمت كسب عزت اسلامي گام بردارد و با توجه به اينكه دشمنان در پي ايجاد خدشه بر اين جنبه نظام اسلامي هستند، بايد تصميمگيريهاي مديران و سران جامعه اسلامي با توجه به عزت مداري مسلمانان انجام شود و نبايد براي به دست آوردن هر منفعتي به هر قيمتي گام برداشت.
وي ادامه داد: اگر عزت اسلام در گرو حفظ استقلال فرهنگي و اقتصاديست بايد در اين مسير حركت كرد و اگر استقلال جامعه اسلامي و حفظ عزتش در گرو بهرهمندي از علوم تجربي و عدم استفاده از ابزارهاي خارجي است بايد در مسير افزايش دانايي تجربي و زدودن فرهنگ مصرف گرايي در جامعه تلاش كرد و جامعه را به سمت فرهنگي سوق داد كه ''عزت'' آن را نمودار ميكند.
عضو هيات علمي موسسه آموزشي پژوهشي امام خميني (ره) تبيين جهاد و شهادت امام حسين (ع)را عامل حفظ ارزشهاي دين و ترويج شريعت عنوان كرد و افزود: از جمله نكاتي كه در بعد جهاد و شهادت سيدالشهدا (ع) بايد تبيين شود و از آن درس گرفت اين است كه در مسير حفظ دين از هيچ ابزار و سلاحي نهراسيم و در بدترين شرايط نيز نبايد نااميد شويم.
وي با تاكيد بر جهاد همراه با عرفان و معنويت و بيداري امت اسلام با حفظ اين اصل تصريح كرد: جهاد همراه با ايمان و معنويت از ديگر ويژگيهاي جهاد و شهادت امام حسين (ع) است از اين رو براي مقابله با دشمنان در مسير حفظ ارزشهاي دين بايد در كنار تجهيزقوا، به تجهيز معنوي و معرفتي خود نيز بپردازيم.
نويسنده كتاب ''دينگريزي چرا، دين گرايي چه سان'' جهاد و شهادتي آگاهانه را لازمه حفظ ارزشهاي دين و ترويج شريعت دانست و خاطرنشان كرد: امام حسين (ع) و يارانش در درجه اعلاي آگاهي نسبت به جهاد و شهادت بودند امروزه براي حفظ ارزشهاي دين بايد ملزومات جهادي آگاهانه را به سربازان خود آموزش دهيم تا زمينه جهاد كوركورانه ايجاد نشود و سربازانمان، سربازاني هوشيار و هوشمند باشند و راه خود را باور كنند.
پايان پيام/